Stemonthulling

WAAR?

 

 

WAAR?


Maria Tomassen
Normandiëstraat 35
1827 BL Alkmaar

tel: 072-5618891
mobiel: 06-13288651
e-mail: info@stemonthulling.nl

 

 

 

En elke 14 dagen geef ik op zaterdag zangles in de Westfriese Vrije School te Hoorn: Nachtegaal 146, 1628 DJ Hoorn.

 

  

 


DE ACHTERGRONDEN VAN DE WERBECKZANG 

De menselijke stem heeft geen "vorming" nodig...  Zij is er, klaar...wachtend op bevrijding, op "onthulling"

De zangschool waar ik in ben opgeleid is: "die Schule der Stimmenthüllung"...oftewel "school voor stemonthulling".
Het basisprincipe van deze school is: dat iedereen een stem heeft en kan zingen...je moet alleen alle obstakels die in de weg zitten verwijderen, zodat je stem bevrijd wordt...vrij kan klinken.
De vrouw die deze Zangschool begon is Valborg Werbeck-Svärdström(1879-1972), die een beroemde Zweedse Opera zangeres was.
Door het intensieve concert zingen kreeg ze stemproblemen.  Zij herinnerde zich hoe zij haar stem gebruikte als kind: ze had een hele vloeiende, vrije ademstroom en ze gebruikte meer haar neus en hoofd holtes. Zij zocht  toen naar zangoefeningen die haar stem weer gezond konden maken..
Zo ontwikkelde na  jaren van onderzoek een nieuwe wijze van zingen ...op kunstzinnig, therapeutisch en pedagogisch gebied.
Zij werd door Rudolf Steiner hierin aangemoedigd en kreeg van hem bevestiging van haar inzichten.
Op grond hiervan  ontstond "Die Schule der Stimmenthüllung"...De School voor Stemonthulling. Deze  is in januari 1924 door hem als geesteswetenschappelijk erkend.
 

Valborg Werbeck-Svärdström gaat bij de ontwikkeling van de stem uit van de kwalitatieve benadering van de toon en de ademhaling. Het uitgangspunt is dat de stem reeds als een voltooid geheel, als een ideaal klinkend wezen in de mens aanwezig is. Het doel is meer de stem van zijn belemmeringen te bevrijden, de stem te "onthullen", dan de lastige stem te scholen.

Op deze wijze kunnen de hindernissen oplossen die een "vrije" klank in de weg staan. De energie die hiervoor nodig is wordt gevonden in de wereld van de levenskrachten.

De kern van de school is erin gelegen, dat zang gezien wordt als een verbinding tussen hemel en aarde.

 

Muziek is geestelijk van oorsprong en vraagt te mogen klinken in deze wereld. Hier wordt geraakt aan  de ware karakteristiek van kunst: aan de werkelijkheid van de geest opening te bieden om zich te kunnen openbaren in onze wereld. Dat vraagt om onbaatzuchtigheid, die de zanger moet ontwikkelen naast het vermogen tot het luisteren in dit onhoorbare gebied. Alleen daardoor kan transparantie ontstaan.

De visie van Valborg Werbeck-Svärdström wordt zowel in de kunstzinnige- als in de therapeutische wereld toegepast. Haar ervaringen zijn neergelegd in het boek "Die Schule der Stimmenthüllung" (ISBN 3723501435 - zie foto rechts).
De Nederlandse uitgave van dit boek is : "Zin in zingen - een loutering in de zangkunst".

 

'ZIN IN ZINGEN'!

'Zin in zingen' vertaling van het boek 'die Schule der Stimmenthüllung'
'Zin in zingen' vertaling van het boek 'die Schule der Stimmenthüllung'

‘Zin in zingen’ een loutering in de zangkunst, de tweede herziene druk van de vertaling van “die Schule der Stimmenthüllung”.

Valborg Werbeck-Svärdström ontwikkelde een nieuwe wijze van zingen, die het iedereen mogelijk maakt zijn stem te ontdekken, ook al heeft men weinig of geen muzikale vorming meegekregen. Op grond daarvan ontstond een scholingsweg in de zangkunst. Valborg Svärdström (1879-1972) kwam met 15 jaar op het Koninklijk Conservatorium in Stockholm. Op een tournee door Duitsland ontmoette ze de violist Louis Werbeck, met wie ze later trouwde. De geestelijke oorsprong van het zingen ontdekte ze tijdens haar samenwerking met Rudolf Steiner. Samen met enkele artsen hield ze zich in haar latere leven bezig met de therapeutische kant van het zingen.

Een boek voor zangers en zangpedagogen, en voor iedereen die op zoek is naar een spirituele benadering van het zingen.